RECEPT: Kimchi – Ett måste för dig som älskar Koreanskt

Kimchi på tallrik 2

Vem har sagt att gatumat måste vara onyttigt?

Kimchi eller syrad salladskål är både nyttig, god och vacker att titta på. Den gör sig bra till såväl asiatisk som europeisk mat. Den är enkel att göra, håller länge och kan nästan ses som hälsokost. Så med andra ord det finns inga anledningar för dig att inte ständigt ha en laddning i kylskåpet.

Reser du igenom Korea från norr till söder så kommer du även kunna äta dig igenom en mängd olika varianter på Kimchi. I någon form äts den över hela landet men den lokala prägeln är tydlig.  I norr kan den vara ljus och utan hetta medan den i söder kan vara röd och så stark att den oinvigde knappt klarar äta den. Den utgör en basvara i den koreanska köket och används som tillbehör till så gott som alla landets traditionella maträtter så som Bi Bim Bap eller Bulgogi.

Kimchi ingredienser collageGatumats variant av Kimchi är basic men smaksatt med citrongräs för att pigga upp den något. Utelämnas citrongräset i receptet så har ni ett bra grundrecept som sedan kan utvecklas med andra smakförhöjare så som räkor, bläckfisk eller liknande.

Kimchi håller länge i försluten förpackning i kylskåpet.

 

Ingredienser för en rejäl laddning Kimchi:
1 huvud salladskål – cirka 2 kg
1 dl salt

3 dl vatten
1/2 dl sött rismjöl
(Om du inte har rismjöl tycker jag vanligt mjöl funkar med lite tillsatt socker)
2 msk socker

1 dl fisksås
1-3 dl koreanska chiliflakes (Mängd beroende på önskad hetta)
1 dl hackad vitlök
1 msk riven ingefära
1 dl riven gul lök
5 salladslökar
2 dl hackad purjolök
2 dl juliennad rättika
0,5 dl juliennad morot
5 st citrongräs

Kimchi ovanifrån

Kimchi

Gör så här:
Börja med att skära upp salladskålen i ungefär 3×3 cm stora bitar. Skölj salladskålen noggrant och lägg i en stor skål tillsammans med allt salt. Blanda ordentligt så att du är säker på att salladskålen och saltet blandats väl. Ställ sedan blandningen åt sidan och låt saltet dra ur vattnet ur kålen. Vänd försiktigt blandning var 30:e minut. Låt blandningen stå och dra i ca 1,5-2 timmar.

Under tiden salladskålen står och drar förbereder du resten. Börja med att rismjölsgröten. Den gör du enkelt genom att blanda vatten rismjöl (mjöl) och socker. Låt sedan blandningen koka upp under omröring. Låt sedan koka under omröring i ca 5 minuter. Den ska ha en grötliknande konsistens när den är klar. Häll därefter över i en annan skål och låt svalna.

Nu till själva smaksättningspastan. Mitt råd är att du här tar fram din matberedare och lägger fisksås, chiliflakes, hackad vitlök, riven ingefära, hackad salladslök och riven gul lök i den. Kör sedan så att du får en jämn och smakrik pasta. Blanda därefter i hackad salladslök, hackad purjolök, juliennad rättika och morot samt finhackat citrongräs i pastan.

Nu har du förberett allt till Kimchin då återstår bara själva ihopblandningen. Nu har salladskålen stått och dragit i cirka 2 timmar. Börja då med att hälla av allt vatten från salladskålen. Skölj sedan salladskålen noggrant. Min rekommendation är att du sköljer den minst tre gånger för att säkerställa att saltet du använt för att tar ur vattnet är borta. När du sköljt kålen lägger du ett lager av den i en stor skål. Lägg därefter på en del av risgröten och kimchipastan och blanda ihop med händerna. Fortsätt sedan att lägga lager på detta vis till att hela blandningen är klar. Varför du arbetar i lager är för att säkerställa att all salladskål blandas ordentligt med risgröten och kimchipastan.

Du kan nu antingen äta kimchin färsk, vilket jag verkligen rekommenderar, men du kan också lägga den i en försluten glas- eller plastförpackning och därefter ställa in i kylskåpet för att låda den syras. Detta tar olika lång tid beroende på hur stor sats du gjort. Men låt den stå minst en vecka.

/S

Lämna en kommentar