GUIDE: Asien livs: Hitta rätt i bland hyllorna i din asiatiska livsmedelsbutik

Asiatisk inköpslista grönsaker ovanifrånJag kliver in in i butiken och tittar mig försiktigt omkring. Känslan av vilsenhet sprider sig i kroppen, egentligen vill jag bara vända och gå ut, men jag bestämmer mig för att gå ett snabbt varv i butiken för att inte verka suspekt. När jag efter några minuter lämnar butiken har jag inte köpt något av det jag hade tänkt mig. Så minns jag det första besöket jag gjorde i någon av Göteborgs många asiatiska livsmedelsbutiker.

Storleken på dessa butiker är ofta relativt snålt dimensionerad i relation till mängden varor de erbjuder. Vilket, till en början, kan upplevas något kaosartat när man som svensk är van vid stora och luftigt sorterade stormarknader. När varorna som står på hyllorna också är helt okända blir känslan av vilsenhet ännu större. Om du själv upplevt denna känslan när du varit på en asiatisk livsmedelsbutik är mitt enda tips till dig att fortsätta gå till butiken. För med tiden kommer känslan av vilsenhet omvandlas till nyfikenhet och de okända varorna på hyllorna gör butiken till en proppfull skattkista.

Idag är de asiatiska livsmedelsbutikerna mina bästa vänner och jag spenderar allt mer tid där. Jag vill därför dela med mig lite av vilka såser, smakförstärkare och pastor som jag brukar handla och använda som basutbud när jag lagar asiatisk mat. Mitt förslag är att du tar med dig denna listan och går till närmaste butik och inhandlar allt som står där. Ställ det sedan i ditt skafferi och jag lover, fortsätter du följa Gatumat så kommer allt komma till användning inom kort. Skulle du mot förmodan välja att inte fortsatt följa Gatumat så kommer du använda dem ändå för dessa är vanligt förekommande livsmedel i de flesta Kinesiska, Koreanska, Vietnamesiska och Thailändska (med mera) recept.

Asiatisk inköpslista grönsaker ovanifrån med siffror

1. Shitakesvamp – En torkad svamp som tillför umami och sälta. Mycket vanlig i den kinesiska matlagningen och enkel att ha hemma då den håller länge

2. Chilifrukt – Det finns en mängd olika chilisorter i den kinesiska matlagningen men så mitt enda råd är att testa sig fram efter devisen någon chili är bättre än ingen

3. Sesamfrön – Kan ätas som de är eller rostas för mer smak. Används ofta som pricken över i:et.

4. Panco – En något kraftiga strö att panera med som jag lätt föredrar framför ströbröd i ”alla” lägen

5. Citrongräs – Smakförstärkare som är vanliga i framförallt de thailändska köket men som enligt mig kan användas till mycket mer än så

6. Salladslök – Har ungefär samma status som gul lök i det franska köket, med andra används den jämt och ständigt, se till att alltid ha hemma om du går i asiatiska mattankar

7. Ingefära – Smakförstärkare som precis som salladslöken är en riktig trotjänare i det asiatiska köket.

Asiatisk inköps flaskor underifrån med siffror

1. Vinäger – Antalet vinägertyper som finns i det kinesiska köket är fler än jag kan räkna till. Men med 2-3 stycken olika hemma funkar det för det mesta

2. Kinesiskt risvin – Risvin är lika vanligt i asiatisk mat som vit/rött vin är i fransk. Med sin cherryliknande karaktär är det en mycket uppskattad smakförstärkare i mitt kök

3. Hoisinsås – En sås med fast konsistens som ofta används i såväl maträtter som marinader och dipsåser.

4. Fermenterade svarta bönor- Detta är en pasta som är vanlig över hela Asien. Men sin salta och lite bittra karaktär kan den bidra med umami

5. Risvinäger – Ett måste att ha hemma då denna vinäger som också ofta kallas ”Mirin” är mycket vanlig i all asiatisk matlagning

6. Sesamolja – Olja med stark karaktär som är utmärkt som smakförstärkare. Kan få vilken rätt som helst att kännas asiatisk

7. Ostronsås – En tjockare sås som har smak av hav och skaldjur. Bra som smakförstärkare i nudelrätter och grytor

8. Soja – En klassiker som 2015 inte behöver någon mer presentation

9. Fisksås – Asiens svart på salt. Ett måste att ha hemma

/S

Lämna en kommentar