RECEPT: Picklad pumpa med sichuanpeppar

Picklad pumpa ovanifrån

Schesuanpeppar ger pumpan en tydlig karaktär lite åt anis hållet

Du som följer Gatumat har märkt att jag tycker om att pickla. Här har ni en variant som kryddats med sichuanpeppar vilket ger den en smak av det kinesiska köket.

Den asiatiska traditionen att pickla grönsaker ligger väldigt nära vår svenska tradition med olika typer av inläggningar. Historien bakom inläggningar och picklande är like enkel som självklar. Grönsakerna håller längre om de ligger i lag och det är därför en sedan lång tid tillbaka runt om på jordklotet lagt in grönsaker. Idag när vi har kylskåp är ju inte detta ett måste men den sötsyrliga smak som picklade grönsaker har tillför något extra till många maträtter vilket har gjort att picklandet idag är populärare än på länge. Jag har alltid minst en laddning med picklade grönsaker i kylskåpet.

Denna picklade pumpa med sichuanpeppar både smakar, doftar och ser god ut. Den fungerar bra som tillbehör till såväl europeisk som asiatisk mat eller som fyllning i din gimbap, hamburgare eller taco.

Picklad pumpa på burk

Pumpan är smakrik och därmed dryg

Ingredienser:
500g pumpa
1 rödlök
2 dl ättiksprit
4 dl strösocker
6 dl vatten
4 stjärnanis
1 msk hel sichuanpeppar

Gör så här:
Börja med att skala och kärna ur pumpan samt skala rödlöken. Pumpan ska sedan skäras i ca 1-2 cm stora bitar och rödlöken blir bäst om en skär den i klyftor.

Nu är det dags att koka samman lagen. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt pumpa, lök och kryddor. Låt koka ca 2 minuter. Häll därefter i rena glasburkar med lock. Sätt på locket och låt svalna helt i rumstemperatur. Förvara sedan i kylskåpet och låt stå minst en vecka innan servering.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s