RECEPT: Frijoles – Svarta bönor i sin rätta form

Frijoles ovanifrån

En Colombiansk ljus lager till bönorna lyfter upplevelsen ytterligare ett steg

 

Efter 30 dagar på resande fot i centralamerika tittar jag på restaurangens meny. Aros con Frijoles (Ris med röra på svarta bönor). Det blir säkert 10 dagen i rad som jag äter detta men beställer det ändå och medan jag väntar smyger sig en längtan efter bönorna på. Med andra ord Frijoles är för mig en riktigt favorit.

Svarta bönor är en central del i centralamerikanska köket. Många gånger så serveras de endast tillsammans med lök och ris. Detta kan låta torftigt men då denna enkla rätt tillagats i generation efter generation smakar den helt underbart när du äter den i något centralamerikanskt land. En annan bönrätt som är mycket vanlig i dessa regioner är frijoles som bäst kan beskrivas som en bönröra vanligtvis kokt på svarta bönor men också kan kokas på kidneybönor eller liknande. I länder som Mexiko används Frijoles flitigt i matlagningen och serveras vanligtvis som tillbehör till kyckling eller som fyllning i Burritos eller liknande.

Frijoles från sidan

Satsen som detta receptet ger blir cirka 2-3 dl färdig frijoles.

Frijoles är mycket enkelt att tillaga och i mitt kök är det nästan standard att servera lite frijoles när jag bjuder på något mexikanskt. Gatumats version av Frijoles är fyllig i smaken och len i texturen.

Ingredienser (2-3 dl):
2 st burkar kokta svarta bönor
1 st charlottenlök
1 st vitlöksklyfta
0,5-1 st chilipapparfrukt
0,5 buljongtärning (valfri buljong, jag brukar använda köttbuljong)
1 msk rödvinsvinäger
salt
peppar

Frijoles på tallrik

Frijoles gör sig bra till en klassisk Mole. Recept finns på bloggen

Gör så här:
Hacka lök, vitlök och chili fint. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och stek de hackade grönsakerna tills löken mjuknat. Häll i en burk svarta bönor, med spad och allt, buljongen och rödvinsvinägern. Koka på låg värme tills att blandning kokat ihop och tjocknat, ca 30-45 minuter. Rör om kontinuerligt. När du tycker det kokat klart mixar du bantningen slät med stavmixer. Häll av spadet på den andra burken med svarta bönor och skölj dem i vatten. Häll därefter i bönorna i den mixade blandningen. Salta och peppra och låt koka ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.

/S

 

 

Annonser

En reaktion på ”RECEPT: Frijoles – Svarta bönor i sin rätta form

  1. Det här var jättegott! jag utgick från ditt recept, men har i andra recept läst att det är viktigt med smör i så jag lade till kanske 25-50 g margarin (pga hade inte smör). kanske hälften till stekningen i början och sedan resten när det ska koka andra gången. Jag vet inte hur mycket skillnad det gör, men det här var gott:)

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s