CookingTUNES: Anders Tolergård aka Anders Tolergård

12698770_10153504572469492_2071934596_oGenom CookingTUNES förser Gatumat dig med nice musik att lyssna på när du lagar mat. Listorna är sammansatta av intressanta personer som driver någon typ av kulturellt projekt Gatumat vill uppa.

Steg för steg har ni under de senaste veckorna fått recepten som krävs för att göra Gatumats mördarburrito och det enda som saknas för en riktigt bra mexikansk burrito flesta är lite skön musik att lyssna på. Jag bad därför Anders Tolergård som är skådespelare, tecknare och musiker från Göteborg att sätta ihop en spotifylista med sköna CookingTUNES. Själv beskriver han sina CookingTUNES så här:

”Jag ville ha en playlist som är ösig från start för att komma igång. Sedan gärna dansant och med tydligt beat. Det är skönt att skaka lite på rumpan medan något puttrar. Och bra melodier, så du kan skråla med när du rör i grytorna.”

Under hösten har Anders varit överallt i vår hemstad Göteborg. Huvuddelen av sin tid har han spenderat på Folkteaterns stora scen i pjäserna ”Revisorn” och ”Drömmar”. Som inte det vore nog har han även ställt ut sin detaljrika och dokumentära konst på Restaurang Basque. Strängarna på hans lyra är många och tonerna som kommer ut är oavsett gener mycket fina.

Intresset för att skapa väcktes under mellanstadiet när Anders, under några år, bodde med sin mamma, pappa och två bröder i Belgiska Waterloo. Genom en engagerad och inspirerande lärare hittade han här sin talang för att teckna vilket var insteget in i den skapande världen. I nästa steg väcktes intresset för musik och då framförallt gitarren. Det var först på gymnasiet som teatern som, idag är huvudsysslan, kom in i bilden.

12722286_10153504572534492_1961816732_o

Foto: Anders Tolergård

På frågan vad som ligger till grund för den kreativa ådran återkommer han till barndomen vilken beskrivs som fylld av lek och fantasier. Förmågan att fantisera har sedan följt med in i skapandet såväl inom teatern och tecknandet som musiken. Som barn var alltid leken i centrum vilket medförde att förmågan att fantisera utvecklades.

”Jag tror att det började då. Och att ha lekt mycket. Få utlopp för och, i och med det, godkänna sin fantasi. Det har varit viktigt. Och mina bröder. Min storebror ritade – då ville jag göra det. Och min lillebror som jag lekte med och som på sätt och vis gav mig en längre barndom.”

Relationen till teatern är mycket varm och passionerad.

”Där får jag utlopp för både bildkomposition och musikalitet, samt det fina i ett kollektivt skapande som kan ge en nya insikter och uttryck som jag inte skulle kommit fram till själv.”

Anders beskriver sitt skådespeleri som fysiskt, inkännande och nyfiket. Inför varje roll försöker han hitta en specifik situation i texten som ger ledtrådar kring vem karaktären är. Utifrån denna situation viks sedan en hel personlighet ut.

”Om rollen uttrycker sig på ett visst sätt eller om det står något kring saker som rollen använder sig av. Det kan ge en ingång till fysik, röst och livsinställning. Eller typ ett djur. Ibland kan jag tänka – ah det är som att personen är en hund, och då kan jag ta inspiration från att titta på hundar. När jag läser manus får jag ofta bilder av och idéer till hur jag vill förhålla mig till en viss situation. Och så jobbar jag vidare utifrån det. Samt att hitta aktioner som jag tycker är roliga att göra, eftersom jag ska spela samma föreställning flera gånger.

12675142_10153504579429492_1088067051_oSedan några år tillbaka är Göteborg hemstaden efter många år av nomadliv med anledning av studier och tillfälliga jobb. Livet som skådespelare innebär många gånger korta anställningar på olika platser i landet. När han återvände till Göteborg som är de trakter där han vuxit upp väcktes tanken om att skapa en serie teckningar som skulle skildra tonåren i en medelklassförort. Utifrån minnesbilder från sina egna tonår skapades teckningarna som sedan blev grunden för Anders första officiella vernissage som genomfördes i december. Teckningarna karaktäriseras av en tydlig berättelse som syftar till att trigga beskådarens fantasi och ta med hen på en resa.

12674817_10153504579409492_1140483193_o  Nu är det ett nytt år och nya projekt är på gång. Under våren kommer du fortsatt kunna se Anders på Folkteatern där han just nu repeterar pjäsen De skyddsbehövande av Elfride Jelinek som på olika sätt behandlar flyktingsituationen i Europa. Vill du se  utställningen som bygger på minnesbilder från ungdomen kommer den under våren att hänga på Galleri Koch i Stenungsund. Med andra ord är Anders ständigt i rörelse när det kommer till skapande.

”Jag skulle inte klara mig utan det kreativa skapandet. Tecknandet blir mycket egentid som jag har behov av då och då. Musikspelande med kompisar är viktigt eftersom själva det sociala umgänget är minst lika viktigt som spelandet. De är delar av mitt sätt att leva helt enkelt.”

Fem snabba om mat:

Vilken roll har maten i ditt liv?
Jag tycker mycket om att äta. Jag kan finna lika stor njutning i att äta en ostmacka som i att äta vällagad restaurangmat.

Vilken mat skulle du ta med dig till en öde ö?
Jag tycker mycket om vegetarisk lasagne. Finns det en ugn på ön?

Vad föredrar du – att bli bjuden eller att bjuda på mat?
Bli bjuden.

Hur skulle du beskriva Göteborg som matstad?
Jag tycker det är bra. Jag tycker att många restauranger har tydliga nischer och är bra på det dom gör. Dom känns noggranna både vad gäller profil, smak och råvaror.

Anders Rekommenderar:

Basque – Restaurang (Göteborg)
Avslappnat och svingoda Pintxos
http://basque.se

6 feet below the moon (King Krule) – Musik
Ett av de bästa albumen jag hört

Rörelsen (John Ajvide Lindquist) – Bok

The Babadook – film
En sjysst rysare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s