RECEPT: The Ruby – Gatumats mexikanska chiligryta

Adri och Carina äter chiligryta

Så här glada blev min sambo och hennes ”sobrina” Karina när de smakade chilin. (Glömde fota grytan innan vi åt, därav miljöbilder…)

The Ruby är Gatumats bidrag till den chilidjungeln och är ett av tusentals recept på nätet som vägleder dig till den ultimata chiligrytan. De flesta recept är snarlika och smaken är som baken. Men detta är ett recept som jag tycker väldigt mycket om så kör hårt och tveka inte på att göra den hemgjorda chilipastan som finns med i receptet. Den är ett måste…

En chiligryta ska enligt mig inte vara avancerad däremot ska den tillagas under lång tid och med mycket kärlek så att smakerna från köttet och chilin verkligen blommar. Vanligtvis består en chili huvudsakligen av nötkött men det är aldrig fel att tillsätta lite fett fläsk också. Vissa föredrar att koka i vin men i detta receptet är det öl som gäller vilket enligt mig ger grytan en tydligare karaktär. En hemmagjord chilipasta skulle jag nog också säga är ett måste för att få till den rätta lite rökiga och söta hettan som du eftersträvar i grytan.

Chiligryta blir fotad

En god chili måste alltid förevigas innan den äts…

Chiligryta är supergod att äta tillsammans med ris, sallad och några tortillabröd men du kan också använda den som bas i en burrito eller taco. Funkar alldeles utmärkt att frysa in och ta upp när lusten faller på.

Ingredienser:
1 kg nötbog/högrev eller liknande
100 g fläsksida
4 färska chorizo
3 vitlökar
1 gul lök
33 cl ljus öl (lager)
1 msk torkad oregano
4 lagerblad
1 msk koncentrerad mole (köp här)
2 msk chilipasta (Se recept här)
Salt efter behov

till servering:
koriander
lime

Gör så här:
Börja med sätta ugnen på någonstans mellan 100-150 grader (beroende på hur snabbt du vill att köttet ska tillagas). Trimma därefter nötköttet och skär i mindre kuber. Gör detsamma med fläsksidan. Häll rikligt med olja och smör i en stekkastrull och lägg i nöt- och fläskkött. Stek så att det får en fin stekyta. Under tiden köttet steker hackar du upp vit- och gul lök. När köttet fått färg tar du ur det ur grytan, häller på lite mer olja och lägger i löken du hackat tillsammans med chorizon. När korven stekt några minuter tar du upp den och skär den i slantar, lägg tillbaka korvslantarna och stek några minuter till. Lägg därefter tillbaka köttet i grytan och tillsätt de övriga ingredienserna. Rör om.

Ta nu kastrullen med locket på och ställ in i ugnen (se till så du har en kastrull som tål ugn). Låt grytan långsamt tillagas i ugnen under 4-6 timmar. Kolla till och rör om i grytan lite då och då. Om du känner att du vill tillföra mer vätska under tillagningstiden är det bara att hälla i lite mer öl. När grytan är klar ska köttet vara trådigt och falla sönder när du rör om. Plocka ur lagerbladen innan servering och servera med lime och koriander.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s