RECEPT: Green and mean – Gatumats salsa verde

Att som matintresserad utöka sitt bibliotek på goda såser att använda som tillbehör är lika viktigt som för en svampintresserad att tycka om att gå i skogen. Därför ger jag dig idag ytterligare en sjukt god sås att lägga till i ditt såsbibliotek.

Salsa verde, sauce verte, green sauce, grön sås och så vidare. Det är lätt att tro att det är samma sås som åsyftas fast uttryckt på olika språk. Så enkelt är det dock inte. Den gröna såsen ändrar skepnad efter olika länders förutsättningar. Om du till exempel frågar efter en sauce verte i frankrike får du med största sannolikhet en majonnäsbaserad sås med persilja och citron. Sätter du dig på ett flyg över atlanten och beställer in en salsa verde i Mexico får du in en het tomatillobaserad sås med mycket chili och koriander. Den gröna såsen bygger på de färska örter som tillhöra landet floras vilket gör att den varierar från land till land, region till region.

Den variant som Gatumat ger dig idag är en ”take” på den gröna sås som är vanlig i Italien. Som ofta i italiensk mat utgör sardeller, kapris och persilja grunden. Tillsammans med vitlök, citron och olja är detta en sås som passar till det mesta. Allt från att ringla över din hemgjorda pizza till sallad eller en köttbit.

Ingredienser:
2 dl persilja
5 sardeller
2 vitlöksklyftor
3 msk kapris
3 msk pressad citron
1 dl olivolja
svartpeppar

Gör så här:
Hacka fint eller mixa persilja, sardeller, vitlöksklyftor och kapris. Blanda sedan med olivolja och citron. så enkelt var det. Servera direkt eller låt stå i kylen några dagar så kommer smakerna fram ytterligare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s