RECEPT: Argentinsk pizzabotten – Grundrecept

pizzabotten med sås

Argentinarna är nästan lika kära i sin pizza som italienarna

Pizzan är för de flesta tätt förknippad med det italienska köket. Men som många andra klassiska maträtter har den den exporterats till andra delar av världen i samband med att italienarna utvandrat. I och med detta har ett antal lokala varianter på pizza mejslats fram som många gånger är minst lika goda som originalet. Idag bjuder Gatumat på den argentinska varianten av denna italienska gatumatsklassiker.

Argentinas befolkning är en smältdegel av de latinamerikanska urfolken och olika sydeuropeiska folkgrupper som genom historien har utvandrat till detta öppna viddernas rike. Framförallt har den argentinska kulturen präglats av de italienska invandrare som kom till landet i början av 1900-talet. Många av de italienska matklassikerna så som Carbonara, Cottolette de Milanese har en argentinsk motsvarighet som anpassats utifrån de råvaror som är enkla att komma över i den argentinska naturen.

Även pizzan har argentinarna tagit till sina hjärtan och är idag en mycket vanlig vardagsmåltid i de argentinska storstäderna. En rund ugnsform att baka pizza i är en självklar del i det argentinska köken och pizzaslices säljes i så gott som varje gathörn. Fyllningarna är ofta sparsmakade.

Pizzabotten utan sås

Pizza in the making…

Vad skiljer då den argentinska pizzan från en klassisk italiensk. Framförallt är det den lite tjockare och frasiga brödbottnen som bakas med ägg och mjölk och den lite kryddiga tomatsåsen som särskiljer den från det italienska originalet. I mitt tycke är det jämt lopp mellan originalet och den argentinska uppstickaren. Gör en och avgör själv.

Ingredienser (2 runda plåtar a 40 cm)

Pizzadeg
6 dl mjöl
1 ägg
1/2 jästpaket
1,5 dl mjölk
salt
1 msk matolja

Pizzasås
1 burk krossade tomater
1 msk olja
salt
1 tsk aji molido (torkade paprika flakes)
1 tsk oregano (eller efter smak)

Gör så här:
Börja med att värm mjölken till cirka 38 grader och rör ut jästen i den varma mjölken. På klassiskt italienskt manér lägger du därefter mjölet i en hög framför dig och gräver ut ett hål i mitten med fingrarna. I hålet lägger du sedan olja, salt, ägg och jästblandningen, rör ihop försiktigt. Arbeta sedan in lite av mjölet i taget i  äggblandningen tills att du har en elastiskt deg. Om degen blir för torr häller du i lite ljummet vatten och om den blir för klibbig tillsätter du lite extra mjöl. Degen ska vara klibbig men inte fastna på fingrarna. När du är nöjd med konsistensen på degen låter du den jäsa under duk i cirka 30 minuter.

När degen jäst klart tar du dina två runda ugnsplåtar (eller stor rektangulär ugnsform) insmorda med olja och bakar ut hälften av degen i varje plåt. Låt därefter jäsa i ytterligare 30 minuter.

Under tiden degen jäser lagar du till tomatsåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp och småkoka i cirka 15 minuter. Bred nu ut ett rejält lager med sås på de färdigjästa degbottnarna och grädda i ugnen (170 grader) i cirka 10 min. Ta ut pizzabotnen när den fått färg och blivit lite frasig undertill.

Låt gärna kallna lite innan du lägger på önskad fyllning och bakar klart pizzan. Dessa bottnar går också alldeles utmärkt att frysa in och tina när du önskar.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s