RECEPT: The River – Gatumats bbq-sås

bbq-sås från sidan

En riktig bbq-sås ska både ha hög syra och sälta precis som Gatumats – The river

En helgjuten bbq-sås borde vara en av alla matälskares bästa vänner. Med en sådan i kylskåpet är beredskapen hög för nästan vilka överraskningar som helst. Den kan rädda en misslyckad gryta, höja en medioker burgare till himmelska höjdare eller rädda dig när grillningen inte går din väg.

För ett tag sedan ramlade jag över ett recept på bbq-sås som Jens Linder delade med sig av. Efter att ha provat ett gäng olika recept tycker jag att denna Texasinspirerad variant faller mig bäst i smaken. Jag har alltid en batch av detta i kylen och använder den kontinuerligt antingen som den är eller som bas för att utveckla varianter.

1 sats (cirka 8 portioner)
30 minuter

50 gram ister eller smör
1 finhackad gul lök
1 msk finhackad vitlök
1 fintärnad stjälk selleri
2 ½ dl tomatketchup
1 ¼ dl cidervinäger eller ­maltvinäger
2 ½ dl vatten
2 msk worcestershiresås
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk chilipulver
1 tsk mald spiskummin

Gör så här:

Börja med att hacka lök, vitlök och selleri fint. Hetta därefter upp olja i en tjockbottnad kastrull och tillsätt den hackade löken och sellerin. Stek några minuter tills att det mjuknat. Tillsätt därefter ketchup, vinäger, vatten, worcestershiresås och peppar. Låt sjuda under lock under cirka 20 minuter. Smaka av med chilipulver (gärna chipotle) och spiskummin. Det du är ute efter smakmässigt en sås som både har hög sälta och hög syra. När såsen kokat klart häller du den i förslutbar förpackning och låter den kallna. ställ sedan in den i kylskåpet, där håller den sig länge, länge, lääänge.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s