RECEPT: Brioche Buns – Trendiga bröd med fransk börd

Jakten på det perfekta burgarbrödet är för många en oändlig resa. Sökandet efter den rätta luftigenheten, fylligheten och smörigheten är konstant. Idag presenterar Gatumat ett lättare brioche som ger dig svar på alla de frågor du någonsin haft kring vad som gör ett burgarbröd riktigt bra.

En hen som leende går hem med en lång pain riche över axeln är en välanvänd bild av den typiska fransosen/fransyskan. Frankrike är brödens förlovade land. Den kärlek som fransmännen har till sitt bröd är svår att hitta på många andra ställen i världen. De har ett bröd för varje tillfälle, allt från det helt osötade till det riktigt söta som mer upplevs som en dessert. Briochebrödet hör till den del av den franska brödfamiljen som i många fall serveras tillsammans med russin eller liknande som dessert. Med den rikliga mängden smör samt de ägg som läggs i bröddegen blir briochebrödet både fylligt och lent till sin karaktär.

Om det är burgarbröd som ska bakas så behöver i mitt tycke det klassiska briochereceptet lättas upp något då ett klassiskt brioche tillsammans med burgaren blir något för mastigt. Denna lite lättare variant är i mitt tyckte en perfekt kompis till burgaren eller bara som bröd att fylla med något du tycker om. Kör hårt.

2,5 dl ljummet vatten
3 msk varm mjölk
2 tsk torr jäst
2 1/2 msk socker
2  ägg
7,5 dl vetemjöl special
1 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
2 1/2 msk osaltat smör (rumstempererat)
Sesamfrön

Börja med att blanda varmt vatten, mjölk, jäst och socker. Låt stå tills att blandningen är skummig, cirka 5 minuter. Under tiden tar du en stor skål och blandar och blandar mjölet med salt. Tillsätt smöret i mjölblandningen genom att massera in det så att det blir en smulig deg. Ta därefter jästblandningen och blanda tillsammans med ett ägg ner i mjölet under omröring tills att du har en deg. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den tills att du har en smidig och elastisk deg, cirka 8-10 minuter. Degen är ganska kletig så att själva knådningen har en tendens att bli ganska kladdig. Men kom ihåg att ju mer mjöl du blandar in i degen desto mer satt blir degen. När du är nöjd med degens konsistens formar du den åter till en boll och lägger tillbaka i skålen. Täck skålen med plastfolie och låt den jäsa tills att den dubblerat sin storlek, cirka en till två timmar.

När degen jäst klart lägger du åter ut den på det mjölade bordet. Dela degen i åtta lika stora delar. Rulla sedan varje del försiktigt till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakpapper och lägg över plastfolie. Låt under plasten ytterligare en till två timmar.

När bröden ska gräddas ställer du en plåt fylld med vatten i botten på ugnen. Värm ugnen sedan till 400 farenheit. Pensla bröden med lite ägg och vattenblandning och strö eventuellt lite sesamfrön på. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills att de är gyllenbruna.

Bättre buns än dessa är svåra att hitta.

2 reaktioner på ”RECEPT: Brioche Buns – Trendiga bröd med fransk börd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s