Kimchijeon – Kryddig koreansk snackspannkaka

KImchijeon på bräda

Servera gärna med en het dippsås med sälta och syra samt lite grönsallad och böngroddar.

Det svenska klassikern pannkakor är som vi alla vet egentligen också en fransk, thailändsk, spansk, engelsk, rysk, indisk och säkert en massa mer länders klassiker. Pannkakor tillagas i olika storlekar, tjocklekar och former över hela jordklotet och tillhör i de flesta världsdelar en del av det traditionella köket. Idag ger jag er en Koreansk variant på denna allas älskling.

Jeon är ett Koeransk samlingsnamn för en mängd olika pannkaksliknande maträtter. Går du längs gatorna i Seoul kan du köpa pannkakor/jeons med olika tillbehör i så gott som varje hörn. Här äts pannkakorna med såväl kött, skaldjur som grönsaker och fungerar oftast som sidorätt, tilltugg eller förrätt.

Kimchijeon som ni då kanske förstår är en koreansk pannkaka där den nationalrätten kimchi blandas med i smeten och ger pannkakan såväl syra och hetta. Tillsammans med sältan från baconet och sötman från löken och sockret så blir denna pannkaka en perfekt aptitretare innan ni går över på er koreanska bbq eller vad ni planerar att äta som huvudrätt. Kimchijeon funkar också perfekt som tilltugg till ölen eller vinet om ni inte planerar middag utan bara vill umgås och äta något litet medan ni dricker gott.

Ingredienser:
2 dl kimchi (se recept här)
2 msk spad från kimchi
3 skivor bacon (kan uteslutas)
1 msk soya
1/2 liten gul lök
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl vatten

Gör så här:
Börja med att hacka Kimchi, bacon och lök. Blanda sedan det du precis hackat med kimchispad, soya, salt, socker, vetemjöl och vatten och blanda ihop ordentligt så att mjölet ej längre klumpar sig.

Hetta rikligt med olja i en större tyflonstekpanna. När oljan blivit varm häller du i kimchiblandningen och pressar ut i stekpannan så att du får en ca 0,5 cm tjock pannkaka. Stek på medelhögvärme i ca 3-4 minuter eller tills att du tycker den fått en fin stekyta på undersidan. Ta då en stekspade och vänd pannkakan. Vändningen måste vara bestämd och snabb då pannkakan är ganska stor och kan falla isär. Det är också viktigt att pannkakan nästan är helt genomstekt innan du vänder den. När pannkakan väl är vänd låter du den steka i några minuter så att den får en fin och frasig stekyta på båda sidor.

När du stekt klart pannkakan låter du den glida ur stekpannan till en skärbräda och låter den svalna något. Skär sedan upp den i lagom stora munsbitar. Servera med dipsåsen och ät med antingen pinnar eller fingrarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s