RECEPT: Ärtburgare med mynta och citroncest

Ärtburgare nära

Med ett krispigt yttre och smakfullt inre är denna burgare en favorit

För att en burgare ska bli god är kött absolut inte någon nödvändighet. Genom Gatumat kommer du, som är intresserad, få en mängd olika alternativa burgare där köttet är ett minne blott. Först ut är denna skönhet baserad på gula ärtor.

Självklart är burgare utan kött en helt annan typ av upplevelse än en klassisk köttpatty erbjuder men det är däremot inte sagt att denna upplevelse är sämre. Grönsaker är många gånger både roligare och mer inspirerande att arbeta med än kött. Grönsakerna har olika textur, smak och färg i jämförelse med kött som nästan alltid ser ut och smakar ungefär likadant. Med grönsaker är det bara fantasin som sätter gränserna. Men som sagt börja inte jämföra gröna burgare med kött för då tappar du hela matupplevelsen en välgjord grön burgare står stark på egna ben och behöver absolut inte något ”syskon” att jämföras med.

Denna ärtburgare med mynta och citroncest är en gammal gatumatsfavorit som har en krispig textur och smakar fräscht. Enkel att göra, god att äta och nyttig att smälta.

Ingredienser till ca 10-12 burgare:
500g ärtor
1 st gul lök
2 st vitlöksklyfta
4 msk finhackad persilja
1 msk bakpulver
skalet från 1-2 citroner
1 kruka färsk mynta
rapsolja
salt
svartpeppar

Gör så här:
Blötlägg de torkade gula ärtorna i rikligt med vatten i minst 12 timmar. Jag brukar blötlägga att torkade bönor och ärtor i 24 timmar oavsett vad det står på förpackningen. Detta förenklar och ger enligt mig ett bra resultat på alla olika typer av bönor och ärtor.

När ärtorna legat i blöt i minst 12 timmar häller du av och sköljer dem. Hacka därefter lök, vitlök, persilja, mynta och mixa med ärtorna och det rivna citronskalet i en matmixer.

Forma sedan 10-12 biffar av den mixade ärtmassan och stek på medelhög värme i rikligt med rapsolja tills att biffarna är gyllenbruna.

Biffarna är godast att äta färska men kan utan problem frysas och ätas vid ett senare tillfälle.

/S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s