RECEPT: BurgerBun – En hamburgare med kinesiska drag serverad med Pak choi wok

Burgerbun nära

Gatumats första bidrag till Burgarkulten – BurgeBun

Gatumatens okrönte kung är väl ändå hamburgaren. Under många år var hamburgare i Sverige lika med 90 gram köttfärs av tveksam kvalitet med ost eller kanske annanas. Vart du än kom i Sverige så såg hamburgarna exakt likadana ut. De senaste åren har dock hamburgaren haft en riktigt raketkarriär. Den har flyttat in i finsalongerna och också fått en mängd olika utseenden och smaker.

Självklart kommer Gatumat ge dig ett antal olika sätt att tillaga din hamburgare på. Först ut är en burgare som jagvalt att kalla för BurgerBun. Namnet kommer utav att denna burgare är som en blandning mellan en klassisk hamburgare och den kinesiska rätten Porkbun. Att blanda in asiatiska influenser när du tillagar din burgare blir många gånger succé. Denna gången har jag valt att låta det kinesiska och japansk köket hälsa på i den amerikanska hamburgaren.

Ingredienser: 
Till pattyn
250g grovmalen högrev (Nötfärs)
2 msk hoisinsås
1 msk teriyakisås
salt
peppar

Övrigt:
4 st ångkokta bröd – Mantou (Se recept här)
picklade morötter (Se recept här)
salladsblad
teriyakisås (Se recept här)
karamelliserad rödlök (Se recept här)
plommonsås (Se recept här)
pak choi wok (Se recept här)

Burgarbun Collage

De ångkokta brödet är en riktigt hit

Gör så här:
Börja med att pickla morötterna enligt recept om du inte redan har dessa i kylskåpet. De behöver göras minst en timma innan du planerar att äta din burgerbun. Det är också bra om du gör både teriyakisåsen och plommonsåsen i god tid så att de hinner svalna något innan servering. Forsätt sedan med att baka dina Mantous (ångkokta bröd) enligt recept. Mitt råd är att du gör ganska stora satser av såser, picklade morötter och bröden. Bröden kan du frysa och såserna med mera håller sig länge i kylskåpet. Så när du om några dagar längtar efter ytterligare en av Gatumats burgerbun så går det snabbt att slänga ihop en 😉 eller så använder du tillbehören i andra sammanhang. Plommonsåsen fungerar bra som chutney till såväl kött som fisk.

När alla tillbehör är klara så blandar du ihop det malda köttet med hoisinsås, teriyakisås samt salt och peppar. Rulla fyra burgare av köttet och stek på medelhög värme med gott om smör.

Under tiden burgarna steks värmer du snabbt bröden antingen i ångkokaren eller snabbt i mikrovågsugn. Lägg underdelen av brödet på en talrik och lägg en klick med teriyakisås på brödet och därefter lite picklade morötter. Ovanpå det läger du sedan köttet. Häll över önskad mängd plommonsås och toppa med den karamelliserade rödlöken och lite krispig grönsallad. Servera tillsammans med pak choi woken. Resultatet du får är en smakrik hamburgare med ett fluffigt och karaktäristiskt bröd som serveras med en god och nyttig wok. Det här kommer du gilla det kan jag lova.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s