Recept: Plommonsås – Den snabba varianten

Plommonsås Collage

En enkel och smakrik plommonsås

Denna Plommonsås är god som tillbehör till dumplings eller som chutney till kött och fisk. En annan hit är att använda den som dressing på hamburgaren.

Plommonsås är en central del av det kinesiska köket och äts gärna till framförallt anka och som dipsås till friterade dumplings. Tanken är att såsen ska vara söt, syrlig och het. Den klassiska varianten av plommonsås eller duck sauce som den också kan kallas är en sås som behöver stå i minst två veckor för att smaka gott men med Gatumats snabbvariant av plommonsåsen kan du göra en god och användbar plommonsås på 10 minuter.

Ingredienser:
10 mogna plommon
1 1/2 msk riven ingefära
1 chilifrukt (spansk peppar)
2 1/2 dl socker
1 1/2 msk vatten
1 msk hoisinsås
1 vitöksklyfta
1 tsk citron
1 msk risvinäger eller cidervinäger

Gör så här:
Skölj och kärna ur plommonen. Skär dem i små bitar. Koka upp plommonen tillsammans med vattnet och låt koka 2-3 minuter. Under tiden river du ingefära och vitlök fint. Ta av plommonen från värmen och blanda i resterande ingredienser. Låt alltsammans koka upp och koka lugnt i cirka 5 minuter. Såsen kan ätas såväl kall som varm.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s