Recept: Mantou – Kinesiska ångkokta buns

Mantou Collage

Hamburgarens bästa vän

Jakten på det perfekta hamburgerbrödet är konstant. Detta kinesiska ångkokta bröd hör absolut till de som ska finnas med på listan över perfekta bröd till burgaren.

Historiskt har det kinesiska köket liten erfarenhet av att tillaga mat i ugn. Maten tillagas över öppen eld och nästan allt har kokats eller wokats. Detta har gjort att bröd som varit en viktig föda genom den europeiska historien knappt existerat i Kina och gör knappt idag heller. Undantaget är Kinas norra delar där det är vanligt med ånkokta bröd som tillagas i ångorna som uppstår när man kokar den andra maten som tillagas. Dessa bröd kallas Mantou och är ofta runda med en fluffig konsistens och len smak. Samma deg används också till maträtten Baozi där degen fylls med antingen grönsaker eller fläskkött innan de kokas.

Mantou kan en använda på många sätt. De är goda som tilltugg till soppor eller som frukostbröd men min personliga favorit är att använda dem som hamburgerbröd. Den fluffiga konsistensen och den lena smaken gör burgaren ännu saftigare och ger dina hamburgare en asiatisk touch.

Bröden är enkla att baka och går bra att frysa så gör en laddning och lägg i frysen så har du alltid ett perfekt hamburgerbröd tillhands.

Ingredienser:
1 påse torrjäst
3 dl ljummen mjölk eller vatten
2 msk socker
1/2 msk salt
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
1 msk sesamolja

Gör så här:
Börja med att värma mjölken/vattnet till ca 38 grader/fingervarmt. Blanda sedan jäst och den ljumna mjölken/vattnet i en bakskål eller assistent. Låt jästen arbeta i ca 15 minuter. Under tiden blandar du mjöl, socker, salt och 1 tsk bakpulver i en annan skål.

När jästen fått arbeta i 15 minuter häller du långsamt i mjölblandningen medan du bearbetar degen. När hela mjölblandningen hällts i knådar du degen till du får en smidig och slät deg. Spricker degen behöver du hälla lite mer vätska. När du tycker degen ser fin ut och har en elastisk konsistens häller du i sesamoljan och knådar in den i degen. Låt sedan degen stå och jäsa i minst 1 1/2 timma. Om du har möjlighet får den gärna stå i kylskåpet över natten.

När degen jäst klart tar du ut den på arbetsbänken och knådar den. Häll på 1 msk bakpulver och knåda in det i degen. Dela sedan degen i önskat antal bitar. Denna satsen borde ge ca 12-15 Mantoubullar. Låt sedan bullarna jäsa i ca 30 minuter till.

Under tiden de jäser kokar du upp vatten i din ångkokare om du har en sådan. Om inte, kan du använda en stor kastrull och hänga en sil eller durkslag på kanten. Lägg sedan degbollarna på bakplåtspapper i silen och ångkoka dem på det sättet. Tänk på att inte lägga dem för nära varandra då de växer en del under kokningen. Låt dem koka i ca 15 minuter. De är klara när de känns lätta och luftiga i handen.

/S

Annonser

4 reaktioner på ”Recept: Mantou – Kinesiska ångkokta buns

    • Kan inte säga vilken funktion sockret har men misstänker att det huvudsakligen tillför smak och eventuellt påverkar jäsning. Men om jag var du skulle jag prova utan socker. Säkert inga problem

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s