Recept: Fish Taco Baja Style – Bättre blir det inte

Fish taco baja vikt med öl

Skölj ner med den Colombianska ölen Aguila. God och prisvärd.

Om jag säger street food. Vilken land tänker du på då? Just det, USA är det första som dyker upp i huvudet. Detta ses av många som vaggan för den gatuknutna matkulturen. Detta är som ni märker, om inte annat genom denna en sanning med modifikation. Gatumat har sedan urminnestider funnits i alla delar av världen. Det är däremot en verifierad sanning att den amerikanska gatumaten är helt fantastisk. Så även denna fish taco

USA har under senaste årtiondena skickat sin gatumat på export via multinationella restaurangkedjor. Detta har fått oss européer att tro att vi har koll på den amerikanska snabbmatskulturen. Detta tillbakavisas dock av de som besökt det förlovade landet i väst. De återvänder helt frälsta av den variation och smakrikedom som den inhemska amerikanska gatumaten erbjuder. De torra och smaklösa burgarna som serveras på de multinationella snabbmatskedjorna är alltså en väldigt dålig representant för den mångfacetterade och smakexplosiva gatumat som den nordamerikanska kontinenten erbjuder.

Fish taco baja från sidan

En hög med jävligt goda grejer…

Det jag vill att du gör nu är med andra ord att du lägger alla matupplevelser du haft  på någon av dessa trista snabbmatsrestauranger bakom dig. Lägg dem i ett mörkt rum, stäng dörren och öppna den aldrig igen är mitt konkreta tips. För med Gatumat ska du få uppleva den amerikanska gatumatskulturen så som amerikanerna själva vill beskriva den med exploderande smaker och djup kärlek till matlagningen.

Fash taco baja med lime

Lite lime sätter fart på smakerna

Vi börjar vårt amerikanska äventyr så långt söderut det går att komma innan det officiella språket byts till spanska och landet kallas Mexiko. Med andra befinner vi oss i södra delen av delstaten California på gränsen till den Mexikanska delstaten Baja California. Här är skiljelinjen mellan det amerikanska och mexikanska köket så gott som uppluckrad vilket också denna fish taco är ett exempel på.

Ingredienser:
8-10 tortillabröd
Kummel i ölfrityr (se recept här)
Söderns slaw (se recept här)
Pico de gallo med chipotle (se recept här)

Guacemole
2 avokados
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka koriander
1 lime
salt

Crema
1 dl creme fraishe
1 lime

Gör så här:
Börja med att tillreda Söderns slaw och Pico de Gallo med chipotle enligt recept. Ställ dem åt sidan så att de får dra sig.

Gör sedan iordning guacemolen genom att gräv ur innehållet på avokadofrukterna och lägg i en skål. Pressa sönder avokadofrukterna med en gaffel så att du får en grov avokadokräm. Pressa därefter i vitlöksklyftan och den hackade koriandern. Smaka av med pressad lime och salt.

Nu är det dags för den mexikanska creman. Lägg crème fraishen i en bunke och riv skalet från en halv limefrukt. Pressa därefter i cirka 2 teskedar limesaft.

Nu har du alla tillbehör redo förutom fisken. Så följ receptet och fritera fisken, lägg den när den är friterade på en bit hushållspapper. Fyll ett tortillabröd med lite av varje av de goda tillbehören och ät.

/S

CookingTUNES
Din Spotify playlist till denna Amerikansk-Mexikanska fiesta är sammansatt av den Köpenhamnsbaserade guldsmeden och smyckesdesignern Carina Nordenstam. Hon är en av Danmarks mest lovande smyckesdesigners och hennes smycken syns allt oftare i modereprotage. Playlisten hittar du nedan. Vill du läsa mer om Carina klicka här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s