Recept: Beer battered fish – Kummel i ölfrityr på ren svenska

Beer battered fish bred

Friterad fisk görs sig bäst i mindre bitar

Jag läste häromdagen att Göteborg just nu är sveriges hetaste ölstad med en bubblande och innovativ ölbryggarscen. Vad passar inte bättre då än att jag hakar på trenden och ger er ett recept där en ljus amerikansk lager står i centrum. Med andra ord ger jag er den amerikanska klassikern Beer Battered fish.  

Om det är något amerikaner är fästa vid så är det sin öl, allt från microbryggd craft beer till klassiska bjässar som Budweisser dricks överallt och nästan hela tiden. Detta märks också i den amerikanska matlagningen. Precis som fransosernas faiblesse för att använda sitt älskade vin i maten häller gärna amerikanerna i öl i sina grytor.

Beer battered fish med grönt bakom

Tillagningen blir lätt lite kladdig men vad gör det när resultatet blir så här gott

Idag ska vi använda ölen till att göra en frityrsmet som passar perfekt till friterad fisk. Detta kallas på andra sidan atlanten Beer battered fish och är ett klassiskt sätt att tillaga fisk på. Anledningen till att man använder öl i frityrsmeten är för att ölens kolsyra gör smeten luftig och fluffig till sin konsistens. Beroende på vilken typ av öl du använder kan den också ge viss smak och färg.

Ingredienser:
500g färsk Kummel
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk oregano
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk dijonsenap
1 tsk kycklingfond
2 dl öl (ljus lager)
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl

Gör så här:
Börja med att hacka vitlöken fint. Ta en nypa salt och lägg på vitlöken. Massera vitlöken med sidan av kniven, fortsätt massera tills att saltet malt sönder vitlöken till ett någon som kan likna ett mos. Lägg den mosade vitlöken tillsammans med oregano, svartpeppar, dijonsenap, kycklingfond, öl och bakpulver i en skål. Vispa samman snabbt. Lägg sedan i mjölet och vispa ihop men vispa inte för mycket.

Skär fisken i bitar av önskad storlek. Jag tycker att det blir bäst om bitarna är cirka 2×5 cm stora men som sagt ditt tycke avgör.

Värm olja i en tjockbottnad kastrull. Du behöver så pass mycket olja att hela fiskbiten täcks av olja när du lägger i den. Du kan bedöma när oljan är lagom varm genom att lägga i lite av frityrsmeten, om det fräser när smeten läggs i utan att bli bränd är den lagom varm.

Ta en plasttång eller fingrarna och doppa en fiskbit i taget i frityrsmeten, se till så att hela fiskbiten täcks av smet. Lägg sedan i den insmetade fiskbiten i oljan. Fisken är klar när frityrsmeten fått en gyllene färg. Om oljenivån i kastrullen blir för låg efter ett tag är det bara att hälla på mer olja och låt den bli lite varmare. Det är lite trixigt att smeta in fisken i smet utan att det blir kladdigt men efter lite träning så kommer det gå bättre, jag lovar.

/S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s