Recept: Söderns Slaw – En homage till det mångkulturella

Fish taco bred

En ny favorit

En coleslaw ska vara vit och innehålla crème fraîche och även gärna majonnäs, säger jag. Nä, en riktigt god slaw ska vara grön och innehålla honung och citron, säger hen. Därefter tillägger hen att mina förutfattade meningar om hur saker och ting är och ska vara känns daterade. Så för att visa på mitt fria sinna ger jag er här en grön coleslaw som bryter alla coleslawnormer och smakmässigt kommer få er att sväva. 

Den amerikanska varianten av kålsallad som i folkmun kallas coleslaw har gjort ett segertåg över världen de senaste 20 åren. Men även innan den amerikanska varianten med vitkål, morötter, lök, moajonnäs och cremefraische fick oss alla på knä var lokala varianter på kålsallad något som tillagades i många delar av världen, vilket görs även idag. I Tyskland görs kålsalladen med olja och vinäger och i Italien blandas kålen med skinka och paprika. Den koreanska Kimchin som nu blir allt mer populär är också ett exempel på en lokal variant av kålsallad. En kålsallad/coleslaw kan med andra ord smaka och se ut på en mängd olika sätt, alla varianter är goda och ingen är mer än någon annan den äkta kålsalladen.

Bottomline här är alltså att även när det kommer till mat finns det inte mycket som är rätt eller fel utan allt beror igenom vilka glasögon vi väljer att se världen.

Fish taco framifrån

En grön dröm

För att bevisa att det inte finns några estetiska eller smakmässiga hinder för en god coleslaw ger jag er här en variant som är grön och varken innehåller majonnäs eller crème fraische. Denna smakexplosion har sitt ursprung i de sydvästra delarna av USA och då framförallt den halvö som kallas Baja California. Med sin geografiska närhet till Mexico är maten från denna region en mishmash mellan det amerikanska och mexikanska vilket även denna slaw är ett tecken på. Detta är en av de godaste slaws jag någonsin smakat, sötman från honungen tillsammans med limens syrlighet funkar super ihop med grönkålens krispiga fräschör. Min rekommendation är att den äts  tillsammans med panerad fisk eller varför inte fishtaco.

Ingredienser (8 portioner): 
4 dl grönkål
2 tsk limejuice
2 tsk honung
1/4 rödlök
1/2 chilifrukt (jalapeno, röd chili eller liknande)
2 tsk hackad koriander
salt

Gör så här:
Börja med att finhacka grönkål, rödlök, chili och koriander. Blanda sedan allt du hackat tillsammans med honung, limejuice och smaka av med salt. Låt sedan marinera i minst 30 min upp till åtta timmar. Servera…

/S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s