Recept: Gimbap – En köttig släkting till den japanska sushin

Gimbap många bitar

En Koreansk dröm…

Gimbap liknar för oss svenskar mest den makirulle vi hittar på standardtallriken hos samtliga sushirestauranger i detta avlånga land. Makirullen, så som vi känner den, är fylld med sött ris, rå lax och eventuellt en gurkbit. När du stoppar en Gimbap i munnen kommer det dock bli tydligt för dig att detta är något helt annat. 

CookingTUNES svartKorea och Japan har genom historien utvecklats sida vid sida och inspirerats av varandra kulturellt. Detta märks även i respektive lands matlagning. Likheten mellan Japanernas Maki och Koreanernas Gimbap är ett resultat av dessa länders släktskap. Såväl utseende som delar av ingredienser är identiska men skillnaderna är också stora. Det som framförallt skiljer Gimbap och Maki åt är riset. Istället för makins söta ris smaksätts riset i Gimbap med sesamolja vilket bidrar med en lite nötig och salt smak. Då fisk inte är en lika vanlig råvara i Korea som i Japan är Gimbap vanligtvis fylld med kött eller tofu istället för fisk.

I Korea är det geografiskt ursprung och familjens traditioner som avgör vad en fyller sin Gimbap (Gim: Tångpapper, Bap: Ris) med. Gatumats variant på Gimbap består av: Tunt skuret nötkött, spenat, omelett, picklade grönsaker och klibbigt ris

Gimbap långa rullar Ingredienser 3st rullar:
Till riset:
3 dl kortkornigt klibbigt ris
4,5 dl vatten
ca 1 msk sesamolja salt

2-4 Noriblad (Pappersarkt gjort på rostat sjögräs)
300g Nötkött i koreansk sötsalt marinad (Se recept här)
500 g marinerad spenat (Se recept här)
2 st morötter
picklad rättika (Se recept här)
3 st ägg

Gör så här:
Som du märker om du följer Gatumat så finns det många goda skäl till att ha vissa saker ständigt i kylskåpet. Picklade grönsaker är en sådan sak. Även till Gimbap är du i behov av dessa. Denna gången använder du bara rättikan som du picklat. Om du inte följt mitt råd och har detta förberett i kylskåpet bör du börja med att pickla rättikan enligt recept. Den behöver stå och dra minst en timma innan servering. Det är också bra om du juliennar morötterna i god tid och lägger dem i en skål med vatten och låter dem svettas en stund samt marinerar köttet enligt recept så att det också hinner dra en stund.

Koka sedan riset enligt anvisningar på rispaketet. Det ris du är ute efter här är kortkornigt klibbigt ris. Om du frågar efter sushiris i välsorterade mataffärer så får du rätt ris. När riset är klart och ännu varmt så blandar du ner salt och sesamolja. Låt sedan riset svalna i en större skål.

Under tiden riset svalnar tillreder du den marinde spenaten enligt recept samt steker äggen. Äggen steker du genom att du blandar dem i en skål och häller blandningen i en stekpanna på medelvärme. Det ska bli som en tunn omelett. När omeletten stekt klart lyfter du ur den i ur stekpannan och skär i  ca 1 cm breda strimlor.

Det börjar nu närma sig att rulla ihop din Gimbap och eftersom det är godast om köttet fortfarande är lite ljummet när du äter den, steker du köttet sist. Du har nu alla ingredienser utom köttet framför dig (ris, sjögräspapper, juliennade morötter, picklad rättika, omelett, marinerad spenat). Stek det marinerade köttet snabbt på hög värme och lägg sedan ihop din Gimbap.

IMG_2222_Fotor

En Gimbap blir till

Börja med att lägg sjögräspappart med den blanka sidan nedåt på en bamburulle (se bild, finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker). Täck sjögräspappret med ris och lägg därefter på resterande ingredienser enligt bild. Rulla sedan ihop med hjälp av bamburullen. Se till att du klämmer ihop rullen under tiden du rullar ihop så att den blir kompakt. Annars finns det risk att den faller isär när du sedan skär den i bitar.

Nu står du med en vacker Gimbap framför dig. Ta då din vassaste utan tänder samt ett nedblött hushållspapper. Skär sedan rullen i skivor om ca 1 1/2 cm. Torka kniven på det blöta pappret mellan att du skär så fastnar inte kniven i det klibbiga riset och snittet blir finare.

Ät och njut. Perfekt till utflykten eller som matlåda.

/S

CookingTUNES
Den Spotify playlist som sätter extra krydda på din Gimbap är sammansatt av den franska konstnärinnan Hèloïse Dèlegue. Hon är inom kort aktuell med uställning på Gallerik GKA i Göteborg. Playlisten hittar du nedan och vill du läsa mer om Hèloïse klicka här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s