Letar du efter smakrika marinader är det mot öster du ska vända dig. Här hittar du marinader som är söta, salta, syrliga och heta. De fungerar i många fall lika bra till vegetariska alternativ som till kött. Så även dagens sötsalta marinad från Korea.
Kött är och har alltid varit en dyr råvara i Asien. Detta har gjort att det ofta används som en smaksättare och inte som huvudingrediens som vi är vana vid i Europa. Med andra ord är andelen kött på tallriken mindre men för att kompensera smaksätts det desto mer. Därav finns en mängd olika marinader som köttet marineras i innan tillagning.
Den lättlagade marinad jag bjuder på idag är hämtad ur det koreanska köket och används bland annat till koreansk BBQ. Denna BBQ-tradition med tunt skuret kött som serveras i salladsblad är en mycket trevlig upplevelse för såväl ögat som smaklökarna.
Ingredienser:
500g tunt skuret nötkött
2 tsk ljus soya
1,5 msk socker
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
Skär köttet i tunna strimlor och hacka därefter vitlöken fint. Blanda sedan samman köttet, sojan, sockret och vitlöken. Marinera under minst 30 minuter. Stek sedan snabbt på hög värme. Klart!
/S