Recept: Banh Mi – Det Vietnamesiska och Franska köket möts i en smakintensiv macka

BanhMi 2 nära

En riktig KILLER

Om du vandrar runt på Hanois gator är Banh Mi något du kan köpa i nästan varje gränd. Denna enkla men mycket goda baguett är vardagsmat för vietnameserna och har nu också tagit resten av världen med storm.

CookingTUNES svartBanh mi är mer än bara en macka, det är ett resultat av Vietnams historia. Från 1800-talet fram till 1954 var Vietnam en fransk koloni. Under denna period påverkade det franska köket den Vietnamesiska maten. Vietnameserna tog till exempel tills sig den franska fyllda baguetten men fyllde den många gånger med hälften franska råvaror och hälften vietnamesiska. Det var på detta sätt Banh mi skapades. Idag äts den som gatumat över hela jordklotet och på senare tid har variationer av den även tagit sig in i finediningens salonger.

BanhMi 2 tre på hög från andra hållet

Lägg dem på hög och vila blicken på skönheten

Om vi återvänder till gatan på Hanoi och går fram till ett av alla små bagerier eller stånd som säljer Banh Mi så är den oftast fylld med någon typ av fläskkött, vanligast är sidfläsk. Den kan också vara fylld med kyckling, ägg, köttbullar, sardiner eller tofu. Att beställa en Banh Mi i Vietnam är detsamma som att beställa en fylld baguett i Sverige. Med andra ord finns det en mängd olika varianter av Banh Mi precis som det finns fyllda baguetter här. Däremot kan du vara säker på att nästan alla varianter av Banh Mi är till bredden fyllda med koriander och picklade grönsaker.

I den första varianten jag gör av denna Vietnamesiska klassiker här på Gatumat så är det citrongräsmarinerat fläskkött tillsammans med picklade grönsaker, koriander och köttpaté som utgör fyllningen. Jag har även valt att blanda in det koreanska köket för att ge mackan lite extra umami och hetta genom ett lager av Ssamjang pasta. Enjoy!

Ingredienser: 2 personer
60 cm baguett (2×30 cm baguett)
Picklade grönsaker (paprika, rödlök, rättika och morot) (Se recept här)
Ssamjang (Se recept här)
Chilimajjo (Se recept här)
250g Thit Heo Noung Xa/Citrongärsmarinerad fläskkarré (Se recept här)
1 kruka koriander
1 röd pepparfrukt
1 gurka
100 g köttpaté

Att förbereda minst 60 min innan:
Jag rekommenderar att du alltid har en laddning av picklade grönsaker, ssamjang och chilimajjo i kylskåpet då dessa är mycket användbara i alla möjliga sammanhang och håller sig länge i kylen i sluten förpackning. Om du mot förmodan inte har detta i kylskåpet bör de göras minst 60 min innan du planerar att tillreda dina Bahn mi mackor. Detta gäller även för marineringen av köttet som blir allra bäst om du lägger det i marinad över natten, men som minst behöver marineras en timma.

BanhMi 2 collage

En Banh Mi blir till

Tillreda Bahn mi:
Börja med att skära baguetten så att du får två lika långa bitar (cirka 30 cm), dela sedan dessa på längden. Ta underdelen och lägg den på ett bakplåtspapper som är så stort att du kan rulla in mackan i detta när du är klar.

Lägg sedan på ett rejält lager med ssamjang och majonnäs. Anpassa mängden ssamnjang efter önskad hetta. Tänk på att du även ska lägga på färsk röd pepparfrukt senare. Skär patén i en halv centimeter tjocka skivor och täck baguetten med patén. Gurkan skär du på längden så att du får ett par långa gurkbitar till varje baguett. Försök undvika den delen av gurkan med mycket vattniga kärnor. Lägg gurkan på patén och täck sedan med ett rikligt lager koriander och picklade grönsaker.

Nu är det dags för köttet. Stek eller grilla snabbt det marinerade köttet. Köttet ska tillagas på hög värme och då det är skuret i tunna skivor behöver det inte tillagas länge. Lägg ett lager kött på mackan och strö sedan över den röda pepparfrukten som du skurit i tunna ringar. Avsluta med att ringla över lite mer av chilimajjon.

Nu har du en rejäl macka framför dig och det ända som är kvar nu är att lägga på överdelen av brödet och rulla in den i det bakplåtspapper som du haft som underlag. Om du tycker att mackan blir för lång och svår att hantera så är det bara att ta en vass kniv utan tänder och skära av den på mitten och VOILA! Din Banh Mi är klar.

/S

CookingTUNES
CookingTUNES bild 2Den Spotify playlist som sätter extra krydda på din Banh Mi är sammansatt av Beatmakaren och hiphop dj:n Mathias Ferm aka Ferm Beats. Han är just nu en av de mest lovande beatmakarna i Sverige och bryter med kollektivet Move Cut Clone ständigt ny mark. Playlisten hittar du nedan och vill du läsa mer om Mathias klicka här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s