CookingTUNES: Mathias Ferm aka Ferm Beats / Move Cut Clone

Mathias Ferm selfie

Sampler science…

Genom CookingTUNES förser Gatumat dig med nice musik att lyssna på när du lagar mat. Listorna är sammansatta av intressanta personer som driver någon typ av kulturellt projekt Gatumat vill uppa. 

På fredag är det Banh Mi times här på Gatumat. För att sätta lite extra asiatisk krydda på vår Banh Mi har vi bjudit in en av Göteborgs mest intressanta och up and coming beatmakare Mathias Ferm aka Ferm Beats. Han har fått i uppdrag att sätta samman en spotify playlist med sköna CookingTUNES som kan underhålla när vi tillagar vår Banh Mi. Själv beskriver han sina CookingTUNES så här.

Först tänkte jag göra en lista med bara asiatiska beatmakers men hitta inte så många av de jag ville ha med på spotify tyvärr.. så jag behöll några av de jag hittade och la till några personliga favoriter helt enkelt.

Frågar man Mathias vem han är blir det första svaret ”En tankspridd musikälskare”.  Men för att ni ska få möjligheten att lära känna honom ytterligare bad jag honom utveckla. Efter uppväxt i en kustort på Sveriges västkust med konst som största intresse flyttade han till storstaden runt millenieskiftet och bytte penna och papper mot ett par skivspelare och dammiga vinyler.

Idag är han bosatt i Göteborg och håller på att etablera sig som en av Sveriges mer intressanta beatmakare. Under sitt alias Ferm Beats och tillsammans med det konstnärliga kollektivet Move Cut Clone vinner han ständigt mer och mer respekt på såväl den svenska som den internationella hiphopscenen.

För ungefär två år sedan inhandlade Mathias sin första sampler och det var där resan som producent började. Under första året satt han inlåst i sin lägenhet på kvällar och nätter.  När hans dotter och sambo sov producerade han jazziga beats med tydlig kärlek till 90-talets undergroundhiphop. Efter otaliga timmar tillsammans med sin sampler i mörkret började han få koll på skapandet. Han bestämde sig då för att glänta på dörren till omvärlden och lade ut sin musik på nätet via Soundcloud. När hans låtar legat ute på nätet ett tag kom Mathias i kontakt med ett gäng andra beatmakare som precis som honom hade suttit hemma och förlorat sig i sina samplers, beats och hiphop. De bestämde sig efter en tid för att börja ett samarbete för att inspirera varandra till nya nivåer. Med det skapades det konstnärliga kollektivet Move Cut Clone. De beskriver sig själva som ett musik och konstkollektiv, bestående av nio beatmakare och fyra konstnärer från olika delar av landet, som alla är insnöade på samplers, beats och streetart.

Move cut clone - Sampler science vol. 2

Pepp!!!

2014 släppte Move Cut Clone sitt första Mixtape ”Sampler Science Vol 1. som innehöll beats från kollektivets samtliga nio medlemmar. Såväl kasettversionen som den digitala versionen av mixtapen blev en succé och kollektivet började direkt arbeta på uppföljaren. Det arbetet är just nu i slutfasen och ”Sampler Science vol. 2” kommer att släppas i början av Mars. Även denna gång, på klassikt mixtapemanér, som kassett och digitalt via Bandcamp och Spotify. Till kassettversionen medföljer också ett konstfanzine av kollektivets streetart konstnärer.

Den 7:e mars är det releasefest på Linné skivbörs på 2:a Långgatan i Göteborg. Så här beskriver Mathias kollektivets visioner för det kommande releasefirandet:

””Det blir åtta beatmakers som kommer slåss om att få skruva på olika samplers och våra konstnärer kommer köra livemålning i butiken. Samtidigt kan du bläddra i stans bästa vinylbackar. Ses på andra lång!

Alla som kan bör med andra ord ta sig till 2:a Långgatan den 7:e och delta i firandet. Längst ner hittar ni länkar till musik och websites som på något sätt är kopplade till Ferm Beats och Move Cut Clone. Min rekommendation är att kolla dessa kontinuerligt då framtiden ligger för deras fötter.

Mathias tipsar:

Pad Thai med krispig tofu
Det här receptet hittade jag på dn.se och är en favorit i familjen. Kolla in receptet och åk sedan till asian food market mellan Öb och Orienten i Gamlestan (Göteborg) Inhandla allt du behöver. Asien livs är ett helt underbart ställe å ett lätt sätt å få lite asien-känsla mitt i vinterslasket.
Länk till recept

Quelle Chris – Rappare
Klyshigt men det finns så mycket å tipsa om! Är du nyfiken på bra hiphop tycker jag du ska kolla in Quelle Chris från detroit.
Quelle Chris på Facebook

Our vinyl weighs a ton – Dokumentärfilm
Grym dokumentär om skivbolaget Stones Throw som varit en väldigt stor del av mitt och många andras musikliv.
http://ourvinylweighsaton.com

Gatuslang – Intervjupodd
Pontus Gustafsson intervjuar människor som verkar inom den svenska hiphopen om deras liv. Alltid intressant att höra om olika männinskors uppväxt och liv plus att Pontus som driver podden och ställer frågorna sitter på onormalt mycket info och kunskap om genren.
http://gatuslang.se

När jag frågade om Mathias känner någon annan som driver ett kulturellt projekt som han tycker Gatumat ska uppa lyfter han fram Dan Henriksson 

”Dan Henriksson. är en allkonstnär som bla har ideofon med en annan kille. Dom har gjort Doki Doki, ett multiinstrument som e jävligt coolt! Sen har han, å några andra, radioactive orchestra som gör elektronisk musik av strålning.”

Länkar till Mathias musik
och projekt:

Ferm Beats på Soundcloud
Move Cut Clone på Bandcamp
Movecutclone.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s