Recept: Thit Heo Nuong Xa – Vietnamesiskt fläskkött i citrongräsmarinad

Suon nära utan pinnar

Eller varför inte servera som plockrätt

Vill du äta vietnamesiskt och känner ett sug för fläskkött är det denna marinad du ska använda. Det går snabbt att tillaga och passar perfekt till ris, en sallad eller som fyllning i din Banh Mi. 

Det vietnamesiska köket är mycket fascinerande och känt över hela jorden för sin sunda mat. Vad som kanske inte är lika känt är matens filosofiska koppling till naturens fem element (jord, eld, vatten, vind och metall). Siffran fem är i stort viktig i den vietnamesiska matlagningen. De pratar om de fem huvudsmakerna kryddigt, surt, sött, bittert och salt. Men det är inte bara huvudsmakerna som är fem. Som klassisk vietnamesisk kock arbetar du också med de fem färgerna grön, röd, gul, svart och vit samt de fem sinnena, syn, smak, lukt, hörsel och känsel. Tanken är att att du när du äter ska uppleva maten med alla dina sinnen genom smak, färger och textur.

Jag är inte någon klassisk vietnamesisk kock och kan därför inte garantera att alla dina fem sinnen kommer tillfredsställas. Men med detta recept kan jag utlova en intensiv tripp i smakernas värld och en skymt av vad det fantastiska vietnamesiska köket har att erbjuda.

Suong från sidan med pinnar

Det smakar bättre om du äter det med pinnar, jag lovar…

Vi ska idag ta oss långt in i Hanoi. Till en av de gator där grillarna aldrig slocknar och där gatumaten serveras i plåtskjul efter plåtskjul. Här har det traditionella vietnamesiska köket blandats upp med såväl kolonialmakten Frankrikes som andra asiatiska länder så som Korea, Japan och Kina. Thit Heo Nuong Xa är en klassisk variant av vietnamesiskt marinerat fläskkött som gör sig perfekt till en Banh Mi (Vietnamesisk fylld baguette) eller som en del av en vietnamesisk bbq.

Ingredienser: (2 personer)
250 g fläskkarré
3 vitlöksklyftor
1,5 msk muscovadosocker
2 salladslökar
1 stjälk citrongräs
1 nypa svartpeppar
1 msk ljus soya
1 msk fisksås
1 msk sesamolja

Gör så här:
Börja med att hacka salladslök, vitlök och citrongräs. Mixa i mixer tillsammans med socker till en fin massa. Häll därefter i svartpeppar, soya, fisksås och sesamolja och mixa ytterligare en stund.

Skär nu köttet i lillfingertjocka stavar. Blanda därefter köttet och mixade marinaden så att allt kött täcks av marinad. Ställ i kylen och låt dra minst 2 timmar, helst över natten. Men om du har båttom är 10 minuter bättre än inget.

När det sedan är dags att servera köttet värmer du upp en grillpanna eller grill. Lägg i köttet och stek/grilla på relativt hög värme till köttet är klart. Tänkt på att köttet är skuret i tunna stavar så stektiden är kort, cirka 2-3 minuter beroende på vilken värme du använder. Köttet blir godast om det får en ordentlig stek-/grillyta.

Annonser

En reaktion på ”Recept: Thit Heo Nuong Xa – Vietnamesiskt fläskkött i citrongräsmarinad

  1. Ping: Recept: Banh Mi – Det Vietnamesiska och Franska köket möts i en smakintensiv macka | Gatumat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s