Recept: Picklade grönsaker – Lite salt, lite sött och lite syrligt

Picklade grönsaker collage

Picklade grönsaker ska alltid finnas till hands i kylskåpet

Picklade grönsaker har en smak att döda för och är enligt mig ännu ett av de där perfekta tillbehören att alltid ha en batch av i kylen. Du gör det på tio minuter och det håller i flera månader. Så vad tvekar du på, imorgon öppnar du ditt picklingslabb.

Historien bakom pickling är lång och innefattar så gott som hela jordklotet. Ska jag ändå drista mig till att ta det från början får vi ta oss till det som idag är Indien och sedan backa klockan 4000 år. Där och då tog picklandet sin början då en insåg att hållbarhetstiden på maten som picklades mer än tiodubblades och därmed kunde ätas även då det inte var säsong. Därefter spred sig traditionen över den asiatiska kontinenten och variationen av grönsaker växte hela tiden. Här i norden har vi till exempel seden länge picklat (lagt in) fisk så som sill och lax. Nog med historia nu…

Att hållbarhetstiden förlängs är det idag få som bryr sig om. Nu är det smaken vi är ute efter. Jag fullkomligt älskar den sötsyrliga smak som picklade grönsaker bidrar med. Den kan väcka liv i vilken trött macka, burgare eller fiskgryta som helst. Vilka grönsaker kan man pickla då undrar du. Mitt svar är att bara fantasin sätter gränser. Jag har bland annat provat att pickla tomater, morot, pumpa, rättika, gurka, minimajs, selleri och paprika. Receptet nedan är ett grundrecept utifrån detta recept kan du sedan krydda med olika kryddor för att få olika karaktär på dina picklade grönsaker.

Ingredienser:
1 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl socker
2 dl vatten

Gör så här:
Koka samman ättiksprit, socker och vatten tills att att sockret löst upp sig. Låt eventuellt den grönsak du önskar pickla koka med någon minut eller två. Häll sedan över i en glasburk med lock. Stäng locket och låt svalna i rumstemperatur. Förvara sedan i kylskåp. De flesta grönsaker går att servera efter någon timma eller två.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s