Recept: Choripan – Korv mé bröd deluxe från Argentina

Choripan i hand

En Choripan ska vara så ”greasy” att det rinner längs underarmarna när du äter den

Trummorna dunkar och det är folk överallt. Du flyter med folkmassorna som långsamt rör sig mot fotbollsarenan La Bombonera för att heja fram Buenos Aires hjältar Boca Juniors när de spelar match. Längs med trottoarerna  på vägen som leder fram till arenan är fyllda med grillar som alla serverar argentinas motsvarighet till korv me bröd; Choripan.  Här får du ett recept som vid första tuggan förflyttar dig till Buenos Aires folktäta gator alldeles innan avspark på La Bombonera. 

CookingTUNES svartChoripan har sitt ursprung i Argentina och då framförallt Buenos Aires och dess gatumatskultur. I fotbollstokiga Argentina är denna chorizomacka tätt sammankopplad med fotbollskulturen och en standardmåltid för argentinaren innan match. Förutom att det säljs som gatumat är den också ofta en del av en typisk argentinsk asado. Då som aptitretare i väntan på att köttet ska grillas färdigt.

Från Argentina har Choripan idag spridit sig över stora delar av den latinamerikanska kontinenten och är idag är naturlig del av gatumatskulturen i såväl Bolivia som Brazilien.

En klassisk Choripan är en mycket enkel skapelse som består av en korv med hög kötthalt serverad i baguettebröd tillsammans med mycket chimichurri. Jämför man smakupplevelsen med sveriges motsvarighet korv mé bröd är skillnaden enorm trots att tanken bakom rätten är ungefär densamma. Sveriges korv mé bröd är bara en blek skugga bredvid Choripan som är smakrik och explosiv till sin karaktär.

Självklart har Gatumat skapat en version av den korvmacka som är en riktig KILLER. Så sätt igång…

Ingredienser (1 person):
1 chorizo (Helst råkorv)
1 st minibaguette
2-3 msk chimichurri (se recept här)
1/2 citron (skalet)
2-3 msk chilimajjo (Se recept här)
2-3 msk salsa criolla (Se recept här)

Choripan med bett

Skär Chorizon längs med och stek den ”butterfly style”

Gör så här:
Börja med att tillreda chimichurri, chilimajjo och salsa criolla om du inte redan har detta i kylskåpet.

Dela därefter baguetten längs med så att du får en under och en överdel. Lägg dessa i ugnen på låg värme för att rosta lite lätt. Skär chorizon längs med och vik ut den som en ”fjäril”. Värm olja i en stekpannan och stek chorizon  på medelhögvärme så att den tillagas och får färg. Om korven är rå steker du den först hel. När den sedan fått lite färg skär du korver längs med och steker den sedan en stund till med skinnsidan uppåt.

Under tiden chorizon steker klart tar du underdelen av bröden ur ugnen. Lägg på ett rikligt lager med majonnäs, därefter chorizo, chimichurri och salsa criolla.  Strö över citronskal samt salt och peppar. Ta nu överdelen av bröden ur ugnen och bred på ett lager med majonnäs även här.

Lägg sedan ihop baguetten och skär på mitten. Här har du din Choripan a la Gatumat. Denna argentinska gatumatsklassiker kommer inte göra dig besviken.

/S

07079a923c8fe18ea2d6f287e11d360566d065894baf3885fbbea3ac58fb03c4e6701bc69dd7768f10bdb253ca851c64fd08d7d09f260ecf203ba503ab66d525e6ab741f6db1af9e05292ec6b7d98058CookingTUNES
Din Spotify playlist till denna Argentinska fiesta är sammansatt av argentinskbördige Lautaro ”Laue” Cubilla. Han är just nu en av Malmös mest eftertraktade DJ:s och klubbarrangör tillika radioreporter på Musikguiden i P3. Playlisten hittar du nedan. Vill du läsa mer om Laue klicka här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s