Recept: Hemgjord chilimajjo med rom

Chilimajjo Collage

Arbeta för att hitta en perfekt balans mellan sälta och syra i din majjo

En hemmagjord majjo är en basvara som jag tycker alla ständigt borde ha på lager i kylskåpet. Här får du ett enkelt men väldigt gott recept smaksatt med chili, rom och citronskal.

Jag säger det igen, hemgjord majonnäs är ett måste att alltid ha i kylen. I jämförelse med en köpt majonnäs kan den hemgjorda varianten blandas in i olika maträtter utan att förvandla hela koket till en frän sörja. Den hemgjorda varianten tillför istället den krämighet och syrlighet som du är ute efter när du tänker majjo. Jag burkar säga att om du inte köper färdigvispad vispgrädde på tub så ska du heller ALDRIG MER KÖPA FÄRDIG MAJJO, så enkelt är det att göra själv.

Att göra receptet nedan tar cirka 5-10 minuter. Du kommer märka att i många av de recept som du får tillgång till via Gatumat är den hemgjorda majjon ofta inkluderad på något sätt. Så sätt igång och vispa. Min majjo brukar hålla sig minst en månad i kylen i sluten förpackning. Nedan får du både grundreceptet för majonnäs och Gatumats Chilimajjo med mörk rom.

Ingredienser:
1 sats hemgjord majonnäs (se recept nedan)
3 cl mörk rom (En kork ungefär)
2 tsk Anchochili – torkade chiliflakes (Anpassa mängd efter önskad styrka)
Går också med hackad färsk grön peppar eller ännu hellre hemmagjord chilipasta eller om du vill fuska färdig chipotlepasta från Santa Maria.
1 vitlöksklyfta, pressad
rivet citronskal
salt
peppar

Gör så här:
Blanda i romen och chiliflaksen i majonnäsen. Pressa därefter i vitlöksklyftan, smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.
_______________________________________________________________________________________________________

Basrecept majonnäs
Ingredienser:
2 st äggulor
1 msk dijonsenap
1,5 tsk vitvinsvinäger
4 dl matolja
salt

Gör så här:
Blanda samman äggulor, senap och vitvinsvinäger i en bunke. Häll sedan i oljan långsamt under kraftig omröring. Om oljan hälls i för snabbt är risken stor att majonnäsen skär sig. Salta och peppra efter smak.

/S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s